OUTDOOR LIGHT STUDIO, Nesodden (Norway)

Foto: Haakon Michael Harriss

The story of the annex started when the outside light at the front door of the town house at Nesodden, Oslo, broke – a new lamp was necessary!

After discussions, two new programs was linked to the need for a new lamp: a storage and a studio. The result is a new small building that consists of A translucent west wall with a 9 m2 channel plastic as the new outdoor lighting, a studio space and the main house storage space. The Outdoor Light Studio contains two programs from the existing house and provides more freedom in the 110 m2 main house: The existing storage room was turned into a new bathroom and the indoor studio/guest room was converted to a larger living room. The 15 m2 building is located on a narrow space north of the main entry to the house. The studio has a simple wooden construction and uses very few materials. The exterior cladding, roofing, and underside is film faced plywood, the west wall (the new outdoor lamp) is translucent building elements, and the interior is covered with OSB (Oriented Strand Board). The translucent wall facing west welcomes visitors with a faint luminous façade when it’s dark. During daytime, the same translucent wall allows a soft natural light into the studio that shifts with every hour of the day.

Project:        Outdoor light, studio and storage space.
Address:      Nesodden/Oslo (Norway)
Architect:     NATAAS/
Size:            15 m2
Budget:        15 000 euro
Status:         Completed 2016
Credit:          Mats Rustøy (carpenter), Haakon Michael Harriss (photographer) and Heidi Grytten

Foto: Gisle Nataas
Foto: Gisle Nataas
Foto: Gisle Nataas
Foto: Gisle Nataas
Foto: Gisle Nataas
Foto: Haakon Michael Harriss
Foto: Gisle Nataas
Foto: Gisle Nataas
Foto: Gisle Nataas
Foto: Haakon Michael Harriss
Foto: Gisle Nataas
Foto: Gisle Nataas
Section and plan

 

Foto: Botrend/Bettine Nicotra